30 Ağustos 2011 Salı

Amatör Profesyonelizm

Türkçe sözlük amatör kelimesi maddesinde: Bir işi kar için değil, sırf zevki için yapan kimse, hevesli, merkalı tanımını yapmış. Aynı sözlük profesyonel için: Bir işi meslek edinmiş olan (kimse), meraklı ve hevesli karşıdı, tanımını yapmış. Doğal olarak bir işi amatör ile profesyonel tarafından yapılması arasında kalite farkı olması bekleniyor. Kalite ne demekse? 

Fotoğrafçılık için bu söylenenler belki 20 yada 30 yıl önce bir anlam ifade ediyordu. Dijital devrimden sonra filimler, karanlık odalar ortadan kalkınca, elektronik sanayinin yardımı ile eskiden profesyonel sayılan fotoğraf makinaları 21yy başlaması ile 1000-USD nin altında satılmaya başladı ve hızla özellikleri artıyor fiyatları düşüyor.  Tabiki bu gelişmeler daha çok gövdede optik bölümde yani objektiflerdede gelişme var fakat iyi cam yapmak hala çok zor ve pahalı bir iş. 

Teknolojinin yardımı ile eskilerin değimi ile “sap ile saman birbirine karışmış durumda”. Internet yardımı ile ortalıkta pek çok fotoğraf paylaşım sitesi var. Bu sitelerdeki fotoğraflara bakıldığında bu amatör fotoğraflarının içinde yine eskilerin değimi ile “parmak ısırtacak” fotoğraflar görebilirsiniz. O zaman bu fotoğrafçıları profesyonel yada amatör diye nasıl sınıflayacağız? Doğal olarak ürünlerinden haraketle değerlendirmek lazım.
Usta (eski) fotoğrafçıların sık tekrar ettikleri bir cümle vardır. “Fotoğrafı makine değil, fotoğrafçı çeker”. Doğal olarak kaliteli bir donanım fotoğrafçının işini kolaylaştırır ama işi tamamını bitirmeye tek başına yetmez.  “Fotoğrafçı olmak sadece teknik değil, düşünsel bir donanımda gerektirir”. Bu donanım konu ile ilgili bir eğitim kuruluşundan eğitim almak, konunun bir ustası ile beraber çalışılarak öğrenilebileceği gibi, biraz yavaş da olsa kendi kendine öğrenilebilir. Ben böyle öğrendiğim için belkide bu bana kolay yada mümkün görünüyor!  Fotoğraf sitelerine  bakınca bu işi hakkıyla yapan binlerce insan var. Aynı sitelerin forumlarına bakınca bilgi ve tecrübe açlığı içinde sorular soran, sorduklarına cevap arayan da çok insan var. 

Yani sözün özü “fotğrafçı olmak sadece teknik değil düşünsel bir donanımda gerektirir”.  Fotoğrafçı gibi düşünmek ve davranmak için öncelikle malzememizi kullanmayı öğrenmeli, sonra onlar gibi bakmayı öğrenmeli!  Çok usturuplu bir laf oldu! Yandaki gördüğünüz fotoğraf Ramazan Öztürk tarafından çekilmiş Saddam dönemindeki Halepçe Katliamının sembolü olmuş bir fotoğraf.  Olay vuku bulduktan sonra bir grup gazeteci helikopterle olay bölgesine götürülüyor. Yarım saat kadar bir zamanda fotoğraf ve filimlerini çekip aynı helikopterle geri dönüyorlar. Ramazan Öztürk bu fotoğrafı ile ödüller aldı, Halepçe Katliamının sembolü oldu. Diğer gazeteciler “fotoğrafçı gibi düşünmek ve davranmak” ögesinde uzakmıydılar. Hiç sanmıyorum eminin hepsininde ünlü ödüller almış başka fotoğrafları vardır. Acaba fotoğrafçı gibi düşünmek ve davranmakta her zaman yeterli bir şey değilmi?

Bu bloğumda bundan sonra forumlarda sorularına cevap arayan, kendi kendine fotoğrafçı olmaya çalışanların sorularına sahip olduğumuz tecrübeler miktarında yardımcı olmaya çalışacağım. Hepimize kolay gelsin.